De ‘Tell a Friend’ actie, verkapte spam van vrienden of is het meer?

Je hebt vast wel eens een uitnodiging ontvangen of er zelf aan meegedaan, een ‘tell a friend’ actie, maar hoe gaat dit eigenlijk in z’n werk? Het betreffende merk of website vraagt jou een vriend een email te sturen om hem/haar op de hoogte te stellen van het merk, product of actie. Vaak zit er een win element in voor jou, voor de aangedragen vriend of voor jullie beide. Een aanbeveling van een vriend en mond-tot-mond reclame is de meest waardevolle reclame voor een merk, dat is bekend, een slimme zet is het dus absoluut. ‘Tell a friend’ is een goed middel voor het vergroten van de naamsbekendheid, het verzamelen van nieuwe nieuwsbriefabonnees of het verspreiden van content. De ‘Tell a friend’ actie werkt door middel van het koppelen van een online formulier aan een mailing.

Ondanks dat de aanbeveling wordt doorgestuurd door een vriend, die je waarschijnlijk goed kent/vertrouwd, kunnen we er niet omheen dat een ‘Tell a friend’ actie een ongevraagde email is. De ontvanger heeft geen toestemming gegeven om de betreffende commerciële berichten te ontvangen en dus gaat het hier officieel om ‘spam’.

Een ‘tell a friend’ actie moet dan ook aan bepaalde voorwaarden voldoen. Om meer duidelijkheid te scheppen over de richtlijnen zijn deze voorwaarden vastgesteld door de Autoriteit Consument & Markt en de Autoriteit Persoonsgegevens.

Een ‘Tell a friend’ is alleen rechtsgeldig wanneer:

1. De communicatie gebeurt volledig op eigen initiatief van de internetgebruiker (de afzender), de website stelt hier geen (kans op) beloning tegenover voor afzender of ontvanger;
2. Voor de ontvanger moet het duidelijk zijn wie de initiatiefnemer van de e-mail is, zodat hij diegene kan aanspreken als hij niet gediend is van dergelijke mails.
3. De afzender moet volledige inzage hebben in het bericht dat namens hem wordt verzonden, zodat hij de verantwoordelijkheid kan nemen voor de persoonlijke inhoud van het bericht.
4. De website in kwestie mag de e-mailadressen en andere persoonsgegevens niet gebruiken of bewaren voor andere doeleinden dan het eenmalig verzenden van een bericht namens de afzender. Daarnaast dient de website het systeem te beveiligen tegen misbruik, zoals het geautomatiseerd verzenden van spam.

Het idee van deze wet is om ‘Tell a Friend’ acties te beperken tot het doorsturen van interessante webpagina’s. Toch zien we vaak dat merken/bedrijven de eerste vereiste voorwaarden niet nastreven. Een organisatie mag de e-mailadressen van vrienden alleen gebruiken om eenmalig het bericht te versturen namens de vriend, en deze dus niet opslaan.

Member-get-member
Een member-get-member actie is een soortgelijke actie als een ‘Tell a Friend’ actie. Bij een member-get-member worden vaste klanten in de gelegenheid gesteld om vrienden, familieleden of bekenden kennis te laten maken met een product, dienst of bedrijf. Daarbij krijgen de vaste klanten vaak een presentje voor hun hulp en krijgen nieuwe klanten een warm welkom door bijvoorbeeld korting. Dit is een actie waarbij klanten via hun eigen email met andere contact op moeten nemen om hieraan deel te nemen. Er zijn drie manieren om de klant te belonen; Beloon klanten voor het uitnodigen van een vriend, en/of; Beloon klanten wanneer de uitnodiging wordt geaccepteerd, en/of; Beloon klanten wanneer de aangedragen vriend een bestelling plaatst. De meest effectieve manier om mensen terug te leiden naar het programma is per email (twinklemagazine.nl, 2015).

Een voorbeeld van zo’n succesvolle actie is het referral programma van Dropbox in 2010. Door deze ‘refer-a-friend’ actie stegen de aanmeldingen met 60%, dit betekende dat er 2.8 miljoen uitnodigingen werden verzonden. De beloning was extra opslagruimte, dit is de sleutel tot het gebruik en plezier van hun product.

Om een ‘Tell a Friend’ actie zo correct mogelijk in te steken en er ervoor te zorgen dat de actie goed aanslaat, kunnen merken/bedrijven bij de ‘Tell a Friend’ optie een linkje plaatsen naar hun Privacybeleid. Hierin wordt benadrukt dat de ingevoerde mailadressen niet misbruikt zullen worden voor andere marketingdoeleinden. Waarschijnlijk zal dit de drempel om deel te nemen aan een ‘Tell a Friend’ actie verlagen en bovendien het vertrouwen van de bezoekers en hun vrienden verhogen. Dus ‘Tell a Friend’!

NIKE+, THE NEXT STEP IN RETAIL LOYALTY.
In dit artikel lees je hoe Nike haar nieuwe sales strategie naar de markt brengt, hoe ze hun loyaliteitsprogramma Nike+ een nieuwe impuls geven en wat de nieuwe “technisch begaafde” Nike Live winkel in Los Angeles inhoudt.
Lees verder
LOYALTY EN CUSTOMER EXPERIENCE

Het is algemeen bekend dat mensen vaker loyaal zijn aan iets of iemand waarmee een emotionele band is opgebouwd dan aan een product zoals wasmiddel of toiletpapier. Het opnieuw aanschaffen van deze producten is niet zozeer gebaseerd op loyaliteit aan een bepaald merk maar aan …
Lees verder

DE P.E.T. FREE PLEDGE

Afgelopen december kwam Jens Kok van Dopper langs bij ons op kantoor om het verhaal achter de Dopper aan ons te vertellen.

Lees verder